Mangal yaparken kullandığımız kömürlerin nasıl yapıldığını hiç düşündünüz mü ?
Mangal kömürleri gerçekten hiç kolay yapılmıyorlar ve sizin önünüze gelene kadar bir çok zorlu aşamadan geçiyorlar.
Ormandan elde edilen vasıfsız Meşe ağaçları, kömür ocaklarına götürülerek ortası boş kalmak koşuluyla kümbet adı verilerin cami kubbesini andıran şekilde istif edilerek dizilir.
Ocak yanınca dumanın çıkması için kubbenin en üst kısmın da bir soba borusu ebadında boşluk bırakılarak baca yapılır. Odun tutuştuğu zaman ocağın komple tutuşmaması için dış kısmı otlarla izole edilerek üzeri kumla kapatılır, böylece ocağın içinin hava almasını engellenmiş olur ve üst kısımlardan hafif bir- iki delik açılarak yanan ocağın hava alması sağlanır.
Odun kömürü elde edebilmek için yanma esnasında odun alev almamalı kendi kendine yanmalıdır. Aksı takdirde odun kül halını alır ve mangal kömürü elde edilemez. Bu işlemler tamamlanarak etrafta yangın çıkmaması için tüm tedbirler alındıktan sonra ocağa bacadan aşağıya atılan ateşle ocak yanmaya başlar. Bu süre zarfında alev almaması için ocağın başında nöbet tutulur.
Ateş bir boşluk bulur dışa vurur ise görevli o bölgeyi kum atarak kapatır ve ocak yanmaya devam eder.
Bu işlem yaklaşık 15 gün sürer ve odun mangal kömürü halini alarak hazır hale gelir.
Daha sonra açılan ocaklardan elde edilen Mangal Kömürleri Çuvallara ve kolilere doldurularak kamyonlarla satışı yapılacak olan yerlere sevk edilir. Çuvallarla gelen bu kömürler müşterilerin arzu ettiği boyutlarda paketlenerek nihai satıcıya ulaşır.